Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější nemoci dívek a žen

12. 7. 2006

Boj proti ideálu vyzáblých žen


Ve Španělsku se měří a váží ženy, aby se zjistilo, jaké jsou jejich skutečné velikosti. Jde o součást kampaně, jejímž cílem je skoncovat s reklamou předvádějící superštíhlé modelky. Soudí se, že pod vlivem takové reklamy mohou vznikat závažné poruchy v příjmu potravy, jako je anorexie.

Španělská vláda chce ukázat, že většina žen neodpovídá vychrtlému ideálu módního průmyslu. Hodlá přesvědčit přední výrobce módního zboží, aby pro výlohy a módní časopisy vybírali modely větších velikostí.

"Pro mnohé ženy je nemožné takového ideálu dosáhnout, takové úsilí navíc může skončit poškozením zdraví," řekla španělská ministryně zdravotnictví Elena Salgadová.

Podle některých odhadů více než milión Španělů buďto trpí problémy souvisejícími s odtučňovací kúrou, jako je bulimie nebo anorexie, nebo jsou jimi bezprostředně ohroženi. Počet případů poruch v příjmu potravy roste ve Španělsku ročně o 15 procent.

Ministryně Salgadová již jednala s představiteli španělské módy a s výrobci konfekce o vytvoření pracovní skupiny, která by připravila změny velikostí. Španělská děvčata a ženy různých věkových skupin se měří a váží, aby se zjistily jejich průměrné velikosti, hmotnost a výška.

Vláda také chce výhledově vytvořit standardní velikosti, aby už spotřebitelé neměli problémy při nákupu zboží u různých výrobců a zboží různých značek. "Nechceme diktovat pravidla, doufáme, že se módní průmysl přizpůsobí sám," řekla ministryně



Boj proti ideálu vyzáblých žen 

Jak se léčí anorexie

z: www.stratosfera.cz/cosmopolitan

Proto, aby se mohla začít úspěšně léčit, musela si devatenáctiletá studentka ekonomie Karolína nejprve uvědomit, že anorexií vůbec trpí. "Problémy s jídlem u mě začaly v patnácti letech. Nejdřív jsem se jen chtěla stát vegetariánkou. Postupně ale lítost nad zabíjenými zvířaty převýšil zájem o mé tělo, takže jsem vynechávala i další jídla. Občas na mě z hladu přicházela slabost. Když jsem ve škole podruhé omdlela a odvážela mě sanitka, rodičům ani lékařům stejně nic nedošlo. Mé nevolnosti přičítali hormonálním změnám. Na gymnáziu se všechno ještě zhoršilo. Nabyla jsem dojmu, že kdo není krásný a štíhlý, nemůže zapadnout do nového kolektivu. Díky svému vrozenému perfekcionismu jsem musela být ta nejhubenější. Ve druhém ročníku váha ukazovala 43 kilogramů a obvodní lékařka u mě diagnostikovala mentální anorexii. Vážila jsem stejně jako ve dvanácti, ale s doktorkou jsem zásadně nesouhlasila. Naopak, nakoupila jsem si oblečení v dětském oddělení a hrdě ho nosila. Dnes nechápu, jak jsem mohla být tak slepá a naivní!"

1 "Hlad jsem zaháněla alkoholem."
Popírání vlastní nemoci často představuje ten největší problém. Nikdo totiž nemá právo někoho zavřít a přinutit k léčbě, přestože vypadá, jako kdyby právě opustil koncentrační tábor. Pokud se nemocný nenachází v přímém ohrožení života nebo ho psychiatr nezbavil svéprávnosti, musí s léčbou souhlasit. Bez spolupráce pacientky navíc léčení nikam nevede. Dodáním umělé výživy nelze přeprogramovat mozek, který jediný dokáže anorektičku plně uzdravit. Ženy posedlé štíhlou postavou používají různé strategie, jak svou nemoc ignorovat. "Přidaly se problémy s alkoholem, kterým jsem zaháněla hlad," pokračuje Karolína. "Navíc mě opustil přítel se slovy: ,Ta tvá nemoc tě zničí a já ti při tom nebudu asistovat!’ Lékařka mě poslala na psychiatrii. Na sezení jsem přišla s matkou a odměřenou terapeutku jsme nakonec přesvědčily, že moje problémy lze léčit v domácím prostředí. Mé stravovací návyky se ale neměnily a já hubla dál, až jsem přestala menstruovat. Jiné zdravotní problémy se zatím neobjevovaly. Naopak, překypovala jsem energií a celé noci uklízela. V přesvědčení, že se moje váha konečně přibližuje ideálu, mě utvrdil agent jisté modelingové agentury, který mě oslovil na taneční party. Měla jsem obrovský pocit zadostiučinění, že všechno to odříkání k něčemu bylo."

"Měla jsem sondu v žaludku."
Karolína si stejně jako stovky jejích anorexií postižených kolegyň problém prostě odmítala přiznat a důkazy o své nemoci házela pod stůl. Tahle zákeřná choroba přitom způsobuje selhání ledvin, srdeční problémy, řídnutí kostí, deprese, neplodnost, poruchy soustředění a spánku a další nepříjemná onemocnění, což pacienti většinou vědí, ale ani tenhle fakt nemůže zlomit jejich oddanost kostlivecké imagi. Aby se anorektička neutrápila hladem k smrti, musí často zasáhnout její blízké okolí. Dvaadvacetiletá tanečnice Soňa o tom ví své: "Několik dní před tím, než mě hospitalizovali na metabolické jednotce v Plzni, jsem pořád ležela v posteli a nemohla se skoro hýbat. Pila jsem jen vodu z kohoutku. Skoro po týdnu přišla na návštěvu matka, která mě dlouho neviděla, takže netušila, jak vypadám. Když na mě uhodila, přiznala jsem, že anorexií trpím už několik let. Okamžitě zavolala sanitku, která mě odvezla do nemocnice. Po vyšetření lékaři zjistili, že mám poškozená játra a srdce funguje jen na čtyřicet procent. Vážila jsem třicet kilo. Lékaři mi zavedli nosem tenkou sondu do žaludku, kterou jsem nepřetržitě přijímala výživu. Celý ten měsíc, co jsem se vykrmovala v nemocnici, jsem za sebou musela tahat na stojanu výživový vak a pumpu, kterou se potrava vháněla do trubice. Nějaký čas jsem pak strávila také v Motole na psychiatrickém oddělení specializovaném na poruchy příjmu potravy." Kdyby se Soňa se svými problémy svěřila dříve, mohla se pobytu v nemocnici vyhnout. Když anorektička seznámí se svou tajnou hladovkou okolí, právě udělala první krok k uzdravení. Místo kapaček pak postačí ambulantní péče a popíjení nutričních přípravků. Pokud totiž pacientka sama nechce, nepomůže jí ani hospitalizace.

"Jestliže se nemocná pro hospitalizaci nerozhodla sama, může ji vnímat jako zradu ze strany lékařů a rodičů. Na druhé straně dává hospitalizace nemocným signál, že porucha závažným způsobem ohrožuje jejich život," píší Rachel Kranzová a Michael Maloney v knize O poruchách příjmu potravy. Soňa si vzpomíná, jak v nemocnici dívky soutěžily, která lépe schová jídlo, nechá se nejméně vykrmit nebo při vážení obelstí sestřičku. Mnohé z nich se nejen nechtěly vyléčit, ale ani přibrat potřebná kila, aby se dostaly z ohrožení života. S tím umělá výživa nic nezmůže. "Hospitalizace pacientce mechanicky zachrání život, ale často se používá především k získání času pro terapeutickou léčbu," vysvětluje doktor Zdeněk Rušavý z metabolické jednotky v Plzni. Ani psychoterapii ale nelze považovat za všelék. Psycholog Leoš Horák z Regionálního institutu pro duševní zdraví v Plzni tvrdí: "Anorektické pacientky se léčí těžko, protože se za touto vážnou nemocí skrývá strach dospět a stát se ženou. Navíc se jedná o těžkou fóbii z přijímání potravy. Anorektička potřebuje dlouhou, láskyplnou profesionální péči, díky níž dokáže sama sebe přijmout."

Hlavní cesty k uzdravení
Co doporučuje doktor Jan Kulhánek z dětské psychiatrické kliniky v Motole:

Léčba podvýživy a zdravotních problémů
Při hospitalizaci nejde jen o záchranu života. Nemocné tělo má vliv také na váš duševní stav. Podvýživa vám nejspíš nadělí deprese, pocity únavy, podrážděnost nebo nespavost. "V některých městech fungují takzvané svépomocné skupiny pro lidi trpící anorexií a bulimií. Své potíže tam můžete probrat s někým, kdo prošel něčím podobným," vysvětluje psycholog. Informace nejen o svépomocných skupinách najdete na www.ppinfo.cz.

Pochopení nemoci
I když se vám podaří nabrat ztracená kila, potřebujete ještě uzdravit svou duši. Jde o rozuzlení toho, kde se u vás problémy s jídlem vlastně vzaly. I když pochopíte, proč hladovíte, anorexie se vás může pořád držet jako klíště. Položte si otázku, jakou roli plní tato nemoc ve vašem životě. K čemu ji "potřebujete"? Dvacetileté Ditě se například díky anorexii podařilo usmířit rozvádějící rodiče, které spojil strach o její život. Tím se dostala do pasti. Bála se uzdravit, aby se rodiče nerozešli.

Změna životního stylu
Anorexie je vlastně závislost na hubnutí, která kvůli strachu ze změny znemožňuje jakoukoli léčbu. Stejně jako narkoman touží po droze přes veškerou vůli vyléčit se, vy prahnete po zachování své štíhlé postavy. Musíte si ale uvědomit, že nemůžete zůstat zdravá a vychrtlá zároveň. Naučte se dodržovat zdravé stravovací návyky a mapovat situace, ve kterých se obtíže zhoršují. Odborníci vám k tomu naordinují spoustu skvělých technik. Pomohou také pestré koníčky!

Smlsněte si i hubněte!

z: www.stratosfera.cz/bazaar
Americká dietoložka Barbara Rolls přišla na to, jak se najíst dosytosti a nepřibírat na váze. Člověk sní každý den přibližně stejné množství jídla na váhu, bez ohledu na počet kalorií. Tip na bezbolestné hubnutí tedy je: sníst stejné množství jídla, ale s nižším počtem kalorií. Proto je nutné sledovat nízkou energetickou HUSTOTU neboli kolik má jaká surovina kalorií na jeden gram. Tak např. hroznové víno má nižší energetickou hustotu než rozinky, protože stogramová porce obsahuje 67 kalorií, zatímco stejně těžké množství rozinek 300 kalorií.

Zdravý tuk a hodně vody
1 Každá z nás si uvědomuje ten rozdíl, kdy se zakousne do chleba s pravým máslem a kdy s odtučněným margarínem. Tuk je totiž nositelem chutí. Při každém hubnutí se musí tuky zredukovat na minimum, protože představují devět kalorií na gram, zatímco karbohydráty a proteiny jenom čtyři kalorie na gram. To znamená, že 8 dl polotučného mléka má stejné množství kalorií jako 5 dl plnotučného. Nevynechávejte ale tuky zdravé, které potřebuje naše srdce. Patří mezi ně nenasycené tuky schované v oříšcích, rybách, avokádu a olivách. A nezapomeňte, že tuky by měly tvořit jen dvacet až třicet procent vašich přijmutých kalorií.
Výhodou našeho programu je, že voda má ještě větší vliv na energetickou hustotu než tuk a ještě k tomu má jen 0 kalorií. To znamená, že potraviny s vysokým obsahem vody dodávají objem, hmotnost a spolehlivě ukojí žaludek, zatímco po suchých potravinách se pan Žaludek cítí nespokojen. Hroznové víno má nižší energetickou hustotu než rozinky, protože obsahuje vyšší procento vody. Takže abyste stále svoje špíčky nepřikrmovala, pojídejte pokrmy bohaté na vodu: polévky, dušená jídla, těstoviny se zeleninou a ovocné dezerty. Střežte se jídel s nízkým obsahem šťávy, jako jsou bramborové lupínky, preclíky a sušenky.

Jak ovládnout hlad
Vláknina potlačí chuť na další porci jídla tím, že vás rychle zasytí a prodlouží dobu trávení. Studie ukazují, že dvojnásobný přísun vlákniny (průměrná denní porce člověka je 15 g) vám může pomoci zhubnout. Při bloumání mezi regály mějte na paměti, že zpracované potraviny obsahují méně vlákniny, než nezpracované. Kvalitní protein zmírní hlad a navodí pocit plnosti. Vaše doporučená denní dávka bílkoviny by měla být 0,8 gramu na kilo váhy. Pokud jste ovšem čilá a hodně fyzicky pracujete nebo sportujete, dávku byste měla zdvojnásobit. Pokuste se vybírat z nízkotučných výrobků, které vám pomůžou udržet kontrolu nad energetickoou hustotou.

Co můžete v klidu chroupat?
Energetickou hustotu jídla zjistíte tak, že z etikety vypátráte množství kalorií na 1 g. Pokud energetická hustota dosáhne č. 1 a více, mějte se na pozoru. Na vysvětlenou: 2 lžíce salsy váží okolo 33 g a mají přibližně 15 kalorií. Protože počet kalorií je menší než váha této porce, energetická hodnota je menší než 1 a můžete si tedy dopřát, co hrdlo ráčí. Naproti tomu třicetigramová porce sušenek obsahuje 140 kalorií, a tak způsobuje energetickou hustotu větší než 4. To znamená, že sušenky hlasují pro nový kostýmek větší konfekční velikosti, zatímco salsa pro ty upnutější kalhoty, které visí tak dlouho zasunuté ve skříni....

Vysvětlete chuťovým buňkám, co je dobré:
Co hrdlo ráčí
Potraviny s velmi nízkou energetickou hustotou 0 až 0,6 kalorií na 1 gram • Kuřecí vývar bez tuku 0,07
* Želatina s ovocnou příchutí bez cukru 0,07
* Okurky 0,13
* Celer 0,16
* Zelenina naložená v koprovém láku 0,18
* Rajčata 0,21
* Chřest 0,24
* Houby 0,27
* Brokolice 0,28
* Grapefruit 0,30
* Jahody 0,30
* Vodní meloun 0,32
* Mléko odstředěné 0,35
* Mrkev 0,43
* Jablečná přesnídávka neslazená 0,43
* Italský dresink bez tuku 0,47
*• Pomeranče 0,47
* Maliny 0,48
* Jogurt bílý netučný 0,56
* Borůvky 0,56
* Jablka 0,58
* Hrušky 0,59

Vybírejte často, ale kontrolujte porce
Potraviny s nízkou energetickou hustotou 0,6 až 1,5 kalorií na 1 gram
* Tofu 0,61
* Majonéza bez tuku 0,62
* Bílý jogurt nízkotučný 0,63
* Cottage cheese bez tuku 0,65
* Hroznové víno 0,67
* Vegetariánské chilli 0,67
* Fazole černé 0,81
* Hrášek 0,81
* Vanilkový nízkotučný jogurt 0,85
* Banán 0,92
* Zakysaná smetana bez tuku 0,94
* Ovocný jogurt nízkotučný 1,0
* Kečup 1,1
* Olivy 1,1
* Brambora pečená ve slupce 1,1
* Tuňák sterilovaný ve vodě 1,2
* Smetana polotučná 1,3
* Rýže dlouhozrnná vařená 1,3
* Těstoviny vařené 1,4
* Avokádo 1,4
* Špagety s masovou omáčkou 1,5

 

Mějte se na pozoru
Potraviny se střední energetickou hustotou 1,5 až 4,0 kalorií na 1 gram
* Pečená krůtí prsa bez kůže 1,6
v Vejce vařené na tvrdo 1,6
* Pečená kuřecí prsa bez kůže 1,7
* Steak z panenky (svíčková) grilovaný 1,9
* Tuňák sterilovaný v oleji 2,0
* Vejce smažené 2,0
* Margarín nízkokalorický 2,1
* Chléb celozrnný 2,5
* Zmrzlina 2,5
* Mozzarella – sýr polotučný 2,6
* Bílý italský chléb 2,7
* Bageta 2,8
* Borůvkový vdolek 2,9
* Rozinky 3,0
* Hranolky 3,2
* Ravioli sýrové 3,2
* Marmeládová kobliha 3,4
* Smetanový sýr 3,5
* Italský dresink plnotučný 3,6
* Čokoládový dort 3,7
* Preclíky 3,9
* Bramborové lupínky pečené 3,9
* Tortilla chipsy pečené 3,9

Pokuste se na ně zapomenout
Potraviny s velkou energetickou hustotou 4,0 až 9,0 kalorií na 1 gram
* Croissant 4,1
* Grahamové sušenky 4,2
* Parmezán 4,6
** Čokoládové sušenky 4,6
* Slanina 5,0
* Tortilla chipsy 5,1
* Tyčinka z mléčné čokolády 5,4
* Pražené buráky 5,9
* Burákové máslo krémové 5,9
* Majonéza plnotučná 7,2
* Máslo 7,2
* Rostlinný olej 8,8

Tip na výživový hit
Pečená tilapia se zeleninovým soté
Smažené rybí filé v bílé housce má poměrně vysokou energetickou hustotu, ale dvě věci ji jednoduše sníží: strouhanku nahraďte zeleninou bohatou na vodu a vlákninu a místo smažení rybku raději pečte.
* 1/2 kg filetů tilapii (nebo jiné šupinaté ryby)
* 1/2 hrnku pomerančového džusu
* 2 lžičky rostlinného oleje
* půl lžičky soli
* 1 hrnek nakrájené zelené papriky
* 3/4 hrnku nakrájené cibule
* 2 lžičky třeného česneku
* 1/2 hrnku nakrájených sterilovaných rajčat se šťávou

Rozpalte troubu na 150 stupňů a do vymazané pečicí nádoby naklaďte filety kůží dospod. V misce rozšlehejte dvě lžičky pomerančového džusu s jednou lžičkou oleje a nalijte na rybu. Ochuťte solí a pečte 15 minut. Mezitím na pánvi zahřejte olej, přidejte papriku, cibuli a za občasného míchání vařte pět minut. Přidejte zbývající džus, česnek a rajčata, vařte dvě minuty a míchejte, dokud se vše řádně neprohřeje.

Nutriční hodnota na jednu porci:
160 kalorií, 0,80 energetické hustoty, 10 g karbohydrátu, 3 g tuku, 22 g proteinu, 2 g vlákniny.

Chvála jogurtům

z: http://www.stratosfera.cz/bazaar/
Bakterie jsou zákeřné, způsobují infekce a plísně a měly bychom je co nejdříve zahubit! Jenže ne všechny bakterie jsou škodlivé a některé z nich jsou pro náš organizmus životně důležité. Při jejich vyhubení vyprovodíme imunitu z těla ven a pak už svůj veškerý čas trávíme jen v čekárnách ordinací. Blahodárným bakteriím se říká probiotika, což znamená "pro život". Do obydlí našich těl se dostávají pouze pomocí stravy nebo potravinových doplňků – to je naše velká výhoda, protože si pak můžeme samy regulovat jejich množství. Podle nedávných výzkumů pomáhá pravidelná konzumace jogurtů či jiných zkvašených mléčných produktů (jako jsou acidofilní mléko nebo kefír) snížit riziko různých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, některých alergií, infekcí močových cest, poruch trávení i zkaženého dechu. Možná jste ještě o probiotikách neslyšela, ale postupem času o nich budete slýchat víc a víc. Pokusíme se vám vysvětlit, jak probiotika fungují.

štít imunitního systému

1 V našich střevech žije více než čtyři sta druhů rozličných bakterií. Téhle velké rodině v zažívacím traktu se říká střevní flóra a tvoří téměř sedmdesát procent našeho imunitního systému. Prťavé bakterie mají totiž za úkol bránit naše obří tělo proti všem možným útokům. Nejvíc bojují s bakteriemi z jídla. Jsou opravdu šikovné a samy dokáží podpořit tvorbu bílých krvinek, zrychlit imunitní reakci těla a postarat se, abyste dostala z potravy ty nejlepší nutriční hodnoty. Dokonce je potvrzeno, že střevní flóra pomáhá tělu vytvářet důležité protilátky, které jsou hlavními aktéry bojujícími proti navrácení různých nemocí či uvelebení nové infekce. Ovšem ne všechny bakterie v těle jsou ochranní andělé. Některé jsou pěkné dáblice, a pokud se jich rychle nezbavíme, dokáží naše těla nepředstavitelně rozhasit. Jenže nerovnováhu ve střevní flóře a současně i znatelné snížení imunity si většinou zaviníme samy pojídáním nezdravého jídla, hladovými dietami anebo užíváním antibiotik. Jestliže alespoň jeden z uvedených příkladů je vám vlastní, vyšlete do svého těla obranné komando probiotik.
Získáte jej buď ve správně vybraných svačinkách, nebo potravinových doplňcích, které jsou blahodárnými probiotiky napěchované. Prospěšné bakterie si v trávicím traktu umějí vydobýt místo tak, že na sebe navazují jen ty správné výživové hodnoty a bedlivě střeží rozmnožování bakterií zákeřných. Jedna studie dokonce dokázala, že ženy, které konzumují jogurty s živou kulturou alespoň třikrát do týdne, trpí o osmdesát procent méně infekcemi močových cest než ty, které probiotika využívají minimálně. Je více než pravděpodobné, že díky živým ogranismům můžeme předejít průjmům, zácpám a také zmírníme následky mléčné intolerance. Ty z vás, které trpí častnými vaginálními infekcemi, by si ve svém menu měly dát obzvlášť záležet na přítomnosti bílého jogurtu či ostatních mléčných výrobků s živou kulturou. Japonští vědci kromě toho zjistili, že jeden jogurt denně dokáže zmírnit nepříjemný zápach z úst, neboť kontroluje bakteriální nárůst vzadu na jazyku.

Prodloužená jízda životem
Aby těch dobrých skutků probiotických bakterií nebylo málo, vědci nám vzkazují, že tito "pomocníci" dokonce umějí zabránit vzniku možných rakovinových změn v buňkách tlustého střeva. Pravidelné pojídání jogurtů či kefíru pomáhá snížit hladinu cholesterolu a celkově vyvážit poměr mezi zdravým a špatným cholesterolem, čímž se vlastně snižuje riziko arteriosklerózy. U nás v Evropě jíme mnohem více mléčných jogurtů než v Americe a dietologové tak vysvětlují nižší počet chronických onemocnění. Odborníci přesto doporučují jíst mléčné výrobky denně, anebo alespoň obden. Jde hlavně o to, aby byla střevní flóra stále napěchovaná probiotiky, která můžou čelit nájezdům různých infekcí.

Není jogurt jako jogurt
To je jasné, ale proč tomu tak je? Ne všechny výrobky procházejí stejným postupem výroby. Mléko se promění na jogurt pomocí různých kmenů bakterií, ale pouze ty nejsilnější – Lactobacillus (L.) acidophilus and L. casei jsou schopny přežít strastiplnou cestu skrze vysoce kyselé prostředí žaludku. A právě pouze tyto silné bojovné bakterie bychom měly konzumovat v co největším množství. Přátelské střevní bakterie pomáhají při trávení proteinů, podporují tvorbu tolik prospěšného vitaminu B a pomáhají i při alergických onemocněních kůže a dýchacích cest.

Umění správné volby
Než v marketu vhodíte kelímek s jogurtem do košíku, nikdy se nezapomeňte podívat na datum spotřeby. Vybírejte jen čerstvé jogurty s obsahem živých kultur. Výhodou doplňkové stravy v tobolkách obsahujících probiotika je fakt, že se tak rychle jako jogurt či jiné mléčné produkty nezkazí. Střevní mikroflóru posílí stejně, ale celkově jsou prospěšnější přece jen čerstvé mléčné výrobky. Obsahují totiž navíc zdraví prospěšné živiny, jako je třeba kalcium, riboflavin, vitamin B12, draslík, a jako bonus vám je naservírují v nízkokalorickém balení. Hlavně se vždy přesvědčte, že datum spotřeby je ještě daleko a etiketa uvádí jako hlavní ingredienci živé kultury, a pak to co nejrychleji snězte. Pozor si také dejte na jogurty s prodlouženou trvanlivostí, protože ty obsahují nejméně probiotik.

Probiotický dopink
Některé potraviny napěchované probiotiky obsahují přídavné látky, které pomáhají bakteriím vydržet nebo různými způsoby dopovat jejich růst. Říká se jim prebiotika a jedná se například o inulin, který vám pomáhá zajistit, abyste měla k dispozici co nejvíce živých bakterií. Jeho druhým úkolem je pak stimulovat vstřebávání kalcia neboli vápníku. Jako domácí recept zkuste do svého nejoblíbenějšího bílého jogurtu přidat lžičku medu – ten totiž funguje jako přírodní prebiotikum. Tímhle jednoduchým úkonem podpoříte růst určitých zdraví prospěšných bakterií.

Co naši střevní mikroflóru ničí:
– antibiotika – jsou zákeřná v tom, že ničí nejen škodlivé bakterie, ale také ty našemu tělu prospěšné,
– konzervační látky v potravinách,
– přehnaná či naopak nedostatečná hygiena,
– jídla s malým množstvím vlákniny, stres a kouření.

Kdy je nutné laktobacily užívat:
– při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky,
– při užívání antikoncepce,
– u průjmů, při zácpě, plísňových onemocněních, aftech, alergiích,
– při různých projevech akné,
– pravidelně by měly laktobacily používat ženy, které trpí na vaginální mykózy.

Mentální bulimie

MENTÁLNÍ BULIMIE

 

Psychosomatická porucha. Vznikají záchvaty přejídání, při níž člověk dokáže zkonzumovat neuvěřitelné množství jídla, kterého se vzápětí snaží zbavit zvracením či pomocí projímadel. Nebo-li, lidé pociťují  velký hlad, doslova vybílí ledničku a ze strachu, aby neztloustly se přinutí zvracet. Někdy, aby si byli jisti, že se opravdu všeho zbavili, pijí během zvracení vodu či jiné tekutiny, čímž tělo zatěžují a ničí ještě více.

Bulimičky bývají úspěšné v práci nebo ve studiu. Je zde (stejně jako u mentální anorexie) snaha dělat vše dokonale, ale v jejich chování ani zevnějšku nemusí být patrné vůbec nic. Nemocný člověk se za sebe stydí, pociťuje k sobě odpor a nenávist, má pocit viny a strach z prozrazení jeho problému. Může být podrážděný, egocentrické a depresivní. Nemyslí na nic jiného než na jídlo.

Často před mentální bulimií pacient/ka trpěl/a mentální anorexií, ale jelikož už nedokázala hladovět a "našla" tento nový způsob, časem přestoupila do jiného "vlaku". Každopádně všichni nemocní poruchou příjmu potravy vedou neustále boj mezi životem a hladem.

Bulimičky mívají normální tělesnou hmotnost s menšími výkyvy. Mnoho lidí si bohužel neuvědomuje, že chování přejídaní a následného pročišťování je nebezpečné, dokonce i smrtelně nebezpečné. Během záchvatu jsou konzumována hlavně vysoce kalorická, tučná nebo sladká jídla a jediný záchvat může představovat 10 000 - 20 000kcal.

Věková hranice nemocných je 15 - 20let, ale neznamená to, že by se nemohla objevit i u 40-ti letého člověka.

Mentální anorexie

Mentální anorexie patří do skupiny psychosomatických chorob, kterým říkáme poruchy příjmu potravy. Kromě mentální anorexie jde o bulimii, chorobné přejídání,....

O anorexii se zmiňoval již Hippokrates a Galén (Poruchy příjmu potravy, Fr.D.Krch, Grada Publishing, 1999). První věrohodně popsané případy mentální anorexie se objevují až ve druhé polovině 19. století.

Touto poruchou trpí nejčastěji dívky, asi v 95%, a to ve věku 16-25 let. Výjimkou není ani anorexie zjištěná u dívky po 13.roce věku nebo dokonce až po 40. roce věku.

Příčina onemocnění

- není jednoznačná, většinou jde o komplex celé řady faktorů především z oblasti psychické a sociální. Jde převážně o dívky (budu mluvit o dívkách, protože právě ony jsou nejčastěji postižené, platí to ale i o chlapcích) úspěšné, inteligentní, často z dobrých rodinných poměrů. Bývají v kolektivu oblíbené, nemívají žádné problémy. Zlom často nastává právě v období puberty. Někdy stačí nešetrná poznámka o vzhledu dívky, že se z ní stává ženy, že začíná mít prsa apod. Dívka si náhle uvědomí, že se zakulacuje, že ztrácí svou dětskou postavu a to ji může přimět k držení diety. Nebo dívka vyniká ve sportu. Utrpí úraz, kdy je na čas vyřazena z tréninku. Její výkon po návratu není takový jaký by chtěla. Mohlo se stát, že v době klidu i pár kilo přibrala, což ji vyděsí a přiměje ke kontrole váhy a nějaké té dietě. Výkon ale nestoupá a dívka se uchyluje ještě k tvrdším opatřením, což postupně může vyústit až v poruchu příjmu potravy. Někdy stačí jen výskyt obezity v rodině, kde se dívka snaží, aby nedopadla jako rodiče a kontroluje svůj příjem potravy. V jiném případě může jít o dívku, na kterou rodiče neměli nikdy čas, spoléhali vždy na to, že se dobře učí, že nemá žádné problémy apod. Dívka se snaží odmítáním potravy na sebe upoutat pozornost.

Zkrátka odmítáním potravy se dívka vždy snaží “řešit” nějaký problém. Není už první v nějaké věci a tak se snaží najít něco, nad čím by měla kontrolu.

Rychlost rozvoje onemocnění je různá, někdy dívka náhle zhubne během krátké doby, jindy hubne pozvolna, tak že si toho dlouhou dobu nemusí nikdo z okolí všimnout.

Příznaky:

Jak vůbec anorexii poznáme?

  • Hlavním příznakem bývá úbytek hmotnosti pod 15% normální tělesné hmotnosti nebo BMI 17,5 (kg/m2) a nižší.
  • Změna v chování ve vztahu k jídlu (dívka odmítá společná jídla, vymlouvá se na učení, nevolnost nebo že už jedla), vyhýbá se jídlům, “po kterých se tloustne”.
  • Projevuje nadměrný strach z tloušťky, má zkreslenou představu o svém těle; připadá si silná, i když objektivně je normální nebo dokonce hubená.
  • Užívání projímadel, diuretik (léky na odvodnění), anorektik (léky snižující chuť k jídlu), nadměrné cvičení
  • Zastavuje se růst, pubertální projevy bývají opožděny nebo se vůbec nevyvíjí (prsa), ztráta menstruace nebo poruchy menstruačního cyklu (dnes však díky hormonální antikoncepci i značně podvyživené dívky menstruují)
  • Psychické změny – deprese, dívka bývá plačtivá, podrážděná, nesoustředěná, uzavírá se do sebe, ztrácí zájem o společenské dění, její pozornost je soustředěna výhradně na jídlo.

Dochází tedy k poruchám jak v oblasti fyzické, tak i psychické a sociální.

K fyzickým (zdravotním) následkům hladovění a intenzivních diet patří především:

  • zimomřivost, snížená tělesná teplota, nízký tlak a s tím související závratě
  • celková únavnost, svalová slabost a spavost, poruchy spánku
  • zažloutlá, praskající pleť, zvýšený růst ochlupení po celém těle, řídké suché a lámající se vlasy
  • zvýšená kazivost zubů
  • snížená funkce střev – zácpa
  • nepravidelná menstruace až vymizení menstruace
  • srdeční obtíže, zejména nepravidelný tep (arytmie), oslabený krevní oběh, chudokrevnost, zvýšená hladina cholesterolu v krvi
  • dehydratace, rozvrácení minerálního metabolismu, hrozí až selhání ledvin
  • odvápnění kostí, ty jsou pak více ohroženy zlomeninou
  • oslabení celkové obranyschopnosti organismu
  • u mladých dívek se může zpomalit růst a opozdit puberta

Mezi nejčastější psychické důsledky hladovění patří:

  • pokleslá, depresivní nálada, podrážděnost
  • namísto posílení sebevědomí přibývá nejistoty a úzkostných prožitků. I malé problémy se zdají být neřešitelné
  • poruchy koncentrace, nesoustředěnost
  • v myšlenkách se anorektičky neustále zabývají jídlem, roste nutkání přejídat se, rádi vaří, sbírají recepty a “vykrmují” druhé, zatímco samy se jídla většinou ani nedotknou. Připadají si pak úspěšnější, když se dokážou omezovat)
  • ztrácí zájem o okolí (uzavírají se do sebe, vzrůstá egocentrismus), o sex a vše, co se bezprostředně netýká jídla. Vyhýbají se společnosti a společenskému dění, dostávají se do konfliktů s rodiči, přáteli; narůstá vztahovačnost.

Pokud stav rozvinuté anorexie trvá neléčený delší dobu, může dojít až k těžkému nezvratnému poškození organismu s trvalými následky, či dokonce až k smrti.

Rizikové zájmy (zaměstnání, aktivity) – baletka, modelka ,...???

Pokud se anorektička začne léčit včas, má větší šanci na vyléčení a nemusí si do budoucna nést žádné následky. Délka léčby je rovněž různá. Záleží na věku pacientky, na vážnosti stavu, na podpoře v rodině a na mnoha dalších faktorech. Léčba může trvat několik týdnů, měsíců, roků nebo nemusí dojít k vyléčení vůbec.

Terapie

Je-li dívce méně než 18 let, mohou do terapie zasáhnout rodiče. Pokud je však dívka plnoletá, nemohou rodiče rozhodnutí dívky léčit se či neléčit se nijak ovlivnit.

Terapie může probíhat u lehčích případů ambulantně, v těžších případech je nutná hospitalizace na psychiatrické klinice, popř. na jednotce intenzivní péče se zavedením umělé enterální či parenterální výživy. Troufám si říci, že téměř vždy je ale nutná odborná péče, jen výjimečně se ze stavu anorexie může dostat dívka sama.

Cílem léčby je v prvé řadě dosáhnout optimální tělesné hmotnosti a zároveň se naučit normálnímu chování ve vztahu k jídlu. Velkou oporou a pomocí mohou být rodiče, partneři, přátelé. Důležité je, aby tito blízcí byli s problematikou správně obeznámeni, neboť není jednoduché poznat, jestli poskytnutá pomoc je správná nebo není. Na psychiatrické klinice VFN v Praze Ke Karlovu 11 se konají každou středu v měsíci sezení s rodiči a partnery anorektiček a bulimiček, kdy mají možnost dostat kvalifikovanou radu a pomoc od PhDr. Fr.D.Krcha, který se poruchami příjmu potravy zabývá.

Na co si dát POZOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pravda a lež o mentální anorexii

Mladé dívky se leckdy zoufale snaží vypadat jako modelky z titulních stránek časopisů. Jejich snaha ale může skončit závažnou chorobou - mentální anorexií. A ta zase - v nejhorším případě - smrtí. Čtěte o všeobecně přijímaných mýtech o této chorobě.

1. Poruchy příjmu potravy postihují jen mladé dívky.

To je pravda jen částečně. I když většina nemocných patří mezi dospívající, v poslední době se mezi ohroženými objevuje další velká skupina - ženy ve středním věku kolem čtyřiceti let, které se obtížně vyrovnávají s prvními projevy stárnutí. Stejně tak může anorexie či bulimie postihnout i muže.

2. Ženy a dívky s pokročilou anorexií nemenstruují.

Nemusí to být pravda. Ztráta menstruace není úplně spolehlivé měřítko. Pokud dívka bere hormonální antikoncepci, může mít pravidelný cyklus i ve velmi pokročilém stadiu nemoci.

3. Anorexie nebo bulimie postihují hlavně snaživé dívky.

To už neplatí. Takto se skutečně dříve popisovala typická pacientka s poruchami přijmu potravy. Avšak problém čím dál častěji postihuje i dívky s nižším vzděláním, které se pohybují v prostředí klubů a diskoték.

4. Anorexie je rodnou sestrou obezity.

Není tomu tak. Anorexie postihuje mladé lidi s úplně normální hmotností a popudem k ní není hrozba obezity, leda zcela domnělá a subjektivní. Dokonce jen výjimečně se "vyléčené" anorektičky dostanou do pásma nadváhy. Bulimické projevy má jen zlomek obézních lidí.

5. Anorexie nebo bulimie jsou projevem hlouposti.

Vůbec ne. Pokud jimi dívka či žena trpí, neznamená to, že je hloupá. Jen se nedokáže srovnat s nároky, často jen domnělými, které na ni okolí klade.

6. Zvracení a projímadla vedou ke zhubnutí.

Krátkodobě možná ano, jejich používáním se však rychle roztáčí bludný kruh. Čím častěji dívka zvrací, tím větší má potřebu znovu se najíst. Kromě toho časté zvracení může vést k rozvratu vnitřního prostředí těla. Projímadla vyprazdňují tlusté střevo, když už energie z jídla byla předtím využita.

Slovníček

Mentální anorexie - porucha, pro kterou je typické zejména úmyslné snižování tělesné hmotnosti. Anorektičky odmítají jídlo, protože nechtějí jíst, i když to někdy popírají a uvádějí různé důvody, proč jíst nemohou.

Postupně si zvykají na snížený příjem energie, prázdný talíř i žaludek. Snadno se cítí přejedené. Jsou nekritické k velikosti porcí i ke svému tělu. Jejich hmotnost je alespoň o 15 % nižší, než by měla být vzhledem k jejich věku a výšce. U dospělých žen klesá BMI pod 17,5.

Mentální bulimie - je porucha charakterizovaná hlavně opakovanými záchvaty přejídání spojenými s přehnanou a ohrožující kontrolou váhy. Bulimičky se nutí do zvracení, berou projímadla nebo drží hladovky.

BMI - Body Mass Index. Hmotnost v kilogramech se vydělí výškou v metrech umocněnou dvěma. Například člověk, který měří 170 cm a váží 100 kg, bude svůj BMI počítat takto: BMI = 100 kg/ (1,70 m x 1,70 m) = 34,6..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář